İTÜ Yazılım Geliştirme Merkezi Fiziksel Ortam

İ.T.Ü. Yazılım Geliştirme Merkezi (YGM) kuruluş çalışmalarını tamamlayarak etkinliklerine başlamıştır. Merkez, doğrudan yazılım geliştirmek yerine, bünyesinde yer alacak yazılım şirketlerinin ve girişimci gruplarının yazılım ürünleri geliştirmelerine üniversite olanaklarıyla destek vermeyi amaçlamaktadır. Üniversite'nin Maslak kampusünde oluşturulan merkezde, yazılım şirketlerine oldukça modern ofis alanları, bilgisayar ve teçhizat desteği, yerel bilgisayar ağı, internet bağlantıları, modern hareketli mobilyalar, üniversite ortamında olmanın sağladığı olanaklarla birlikte sunulmakta ve ayrıca firmalara parasal destek de sağlanmaktadır. 

İ.T.Ü. YGM'de yer alacak bir yazılım şirketinin kazanımları şu şekilde özetlenebilir: 

Modern ve görece ucuz ofis alanları : YGM herbiri yaklaşık 35 metrekare olan, bilgisayar ağı, elektrik ve telefon altyapısı yükseltilmiş tabanla gizlenmiş, farklı kullanımlara olanak sağlayan hareketli mobilyalar ile döşenmiş ofis alanları sunmaktadır. Müşteri şirketler bu ofis alanlarına ek olarak, toplantı salonu ve sekreterya gibi hizmetlerden de yararlanma olanağına sahip olacaklardır. Merkezde, çalışanları motive edici entellektüel bir ortam oluşturulması amaçlanmaktadır 


Öğretim Üyesi ve ARGE potansiyeli: Üniversite, bilim ve teknolojinin hemen hemen tüm teknik konularını içeren fakültelerinde, ülkemizin en nitelikli öğretim elemanlarına sahiptir. Bu fakülteler çevresinde oluşturulan araştırma merkezler ve laboratuvarlarda pek çok özgün ARGE çalışmaları yürütülmektedir. Üniversitenin araştırma potansiyelinin önemli bir göstergesi, TÜBİTAK tarafından yapılan istatistiklerde, Science Citation İndex'e giren yayın sayısı gözönüne alındığında, İTÜ'nün ülkemizdeki üniversiteler ve araştırma kurumları arasında birinci sırada yer almasıdır. Bu başarılı duruma karşın, Üniversite 2001 Atılım Projesi kapsamında, konumunu ve olanaklarını daha da iyileştirmek için yoğun çaba sarfetmektedir. 


Öğrenci Potansiyeli : İ.T.Ü. hem kalite, hem de mezun ettiği öğrenci sayısı açısından oldukça önemli bir öğrenci potansiyeline sahiptir. Bilindiği gibi, iyi yetişmiş bilgisayar mühendisleri bulmak ve bu mühendisleri uzun süre aynı firmada tutabilmek bilişim sektörünün en önemli sorunlarından biridir. YGM'de yer alacak şirketler, Üniversitede olmanın sağlayacağı avantajla bilgisayar mezunlarına kolayca ulaşabilecek, daha lisans eğitimi sırasında öğrencilerle bağlantı kurma, birlikte çalışma olanağı elde edeceklerdir. Şirketler, işe en uygun eleman bulabilme avantajına ek olarak, kampus ortamında çalışan bir elemanın yüksek lisans eğitimine işlerini fazla aksatmadan devam edebilmesi, üniversitenin entellektüel ortamını çekici bulması nedeniyle, elemanlarını daha uzun süre şirkette tutma olanağını da elde edeceklerdir. 


Kampüs Ortamı : İTÜ YGM, İstanbul'daki en değerli iş merkezlerinden biri olan Maslak'ta yer almaktadır. Buna ek olarak, YGM'de yer alan şirketler, çevredeki yeşili giderek azalan yoğun yerleşimin aksine, kampusun yeşil, sakin ve rahat atmosferinde, oldukça uygun bir çalışma ortamı bulacaklardır. Yine Üniversitenin oldukça yaygın ulaşım ağı sayesinde, çalışanların işe geliş gidiş sorunları da olmayacaktır. Ayrıca, şirket elemanları, Üniversitenin zengin kütüphane, spor, sosyal ve kültürel olanaklarından da yararlanabileceklerdir. 


Bilgisayar, teçhizat ve yazılım desteği: Merkezde yer alacak şirketlerin gereksinim duydukları bilgisayar, teçhizat ve yazılımın bir kısmı YGM tarafından ücretsiz sağlanacaktır. Merkez, bilgisayar desteğine ek olarak, özellikle pahalı ve yaygın kullanımı olan teçhizatları şirketlerin kullanımına sunacaktır. Şirketler ayrıca Üniversitenin Çoğul ortam Merkezi tarafından sunulan hizmet ve olanaklardan da yararlanma olanağına sahip olacaklardır. 


Danışmanlık ve eğitim hizmetleri: Yazılım şirketlerinin önemli sorunlarından biri, yazılım üretimi sürecinde yazılım mühendisliği yöntem ve araçlarının gerektiğince kullanılmamasıdır. Bu da, zamanında ve öngörülen bütçe sınırları içinde bitirilemeyen projelerin, bakımı ve üzerinde değişiklik yapılması oldukça zor yazılım ürünlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. YGM'de yurtiçi ve yurtdışından getirilecek uzmanlar tarafından verilecek danışmanlık, seminer, uygulamalı kurslar şeklindeki eğitim çalışmalarıyla, bu sorunlar çözülmeye çalışılacaktır. Yine proje çerçevesinde TÜBİTAK'ta oluşturulan Yazılım Kalite Merkezi, isteyen şirketlere yazılım kalitesi ve standartlar konusunda bilgi aktarabilmek için gerekli ortamı ve birikimi oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak, Şirket çalışanları Üniversitenin Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafından verilen eğitim hizmetlerinden düşük ücretlerle yararlanma olanağı elde edeceklerdir.

 
 
 
© 2001 - 2002 Yazılım Destek Ticaret A.Ş.
 tasarım :